14. BÁTOR TÁBOR JÓTÉKONYSÁGI KORTÁRS MŰVÉSZETI AUKCIÓ, BUDAPEST 


 

 

  1. május 10-én immár 14. alkalommal rendeztük meg Kortárs Művészeti Aukciónkat, melynek helyszíne az impozáns Kiscelli Múzeum volt. Szakmai segítőinknek köszönhetően kiváló aukciós anyag született ebben az évben is. Aukciónkat évről-évre egyre nagyobb értő figyelem kíséri, és ez egyben kötelez is minket arra, hogy a kalapács alá kerülő művek színvonalát illetően a legjobbra törekedjünk.

Az aukciós anyag összetétele évről-évre nagyságrendileg a következő:

  • 55-60 top magyar kortárs alkotás
  • 25 nagyszerű nemzetközi mű (magyar és kelet-európai gyökerekkel rendelkező külföldi művészektől)
  • 10 pályamunka – fiatal, tehetséges, de még kevéssé ismert művészek alkotásai          

           

  

Az anyag válogatásában elismert hazai és nemzetközi szakmai zsűri segíti munkánkat:

  • A hazai művészek műveit egy 5 tagú zsűri választotta ki, melynek tagjai: Pados Gábor, Valkó Margit, Hegedüs Orsolya, Pőcze Attila és Einspach Gábor.
  • Daniel Hug, Carl Kostyál, Rózsa Farkas, Peter Peri és Szántó András a tagjai annak a magas szaktekintéllyel rendelkező nemzetközi zsűrinek, mely a külföldön élő és alkotó, magyar és kelet-európai gyökerekkel rendelkező művészeket kutatták fel, hogy egy alkotásukkal vegyenek részt az aukción.
  • Néhány éve útjára indult egy kezdeményezésünk, mely szerint fiatal, tehetséges, ám még kevésbé ismert művészek számára teremtünk bemutatkozási lehetőséget aukciónkon. 2018-ban is folytatódott a hagyomány, az idei pályamunkák legjobbait pedig egy 3 főből álló zsűri választotta ki, melynek tagjai: Spengler Katalin, Székely Katalin és Sasvári Edit voltak.

 

Az idei 92 alkotást magába foglaló aukciós anyagból egy fantasztikus kiállítás készült a Kiscelli Múzeum Szoborcsarnokában.

Az árverést a kezdetektől  a Kieselbach Galéria szakértő támogatásával és szakmai felügyelete mellett szervezzük, állandó árverésvezetőnk pedig Winkler Nóra, aki az aukció előtt tárlatvezetést is tart a kalapács alá kerülő művek alaposabb megismerésére.

Az aukció budapesti kísérőrendezvénye, melyre magyar és külföldi művészeken túl galériavezetők, gyűjtők és kurátorok kapnak meghívást a Bátor Tábor szervezésében, minden alkalommal lehetőséget teremt arra, hogy a vendégek kötetlen keretek között ismerkedhessenek meg a kortárs magyar képzőművészet szcénájával, mely így szép lassan bekerül Európa vérkeringésébe. Fiatal, feltörekvő művészek számára kiírt pályázatunk is azt a célt szolgálja, hogy a még kevésbé ismert, de nagy jövő előtt álló tehetségek is megmérettethessenek a nemzetközi porondon.