14. BÁTOR TÁBOR JÓTÉKONYSÁGI KORTÁRS MŰVÉSZETI AUKCIÓ, BUDAPEST 


 

 

2018. május 10-én immár 14. alkalommal rendezi meg a Bátor Tábor kortárs művészeti aukcióját, melynek helyszíne az impozáns Kiscelli Múzeum. Szakmai segítőinknek köszönhetően a kínálat igazán nemzetközi, az aukción résztvevő művészek számára pedig megtiszteltetés, hogy egy ilyen kiváló kezdeményezés részesei lehetnek. Aukciónkat évről-évre egyre nagyobb értő figyelem kíséri, és ez egyben kötelez is minket arra, hogy a kalapács alá kerülő művek színvonalát illetően a legjobbra törekedjünk.              

  

A szakmai zsűri összetétele:

  • Daniel Hug, Carl Kostyál, Rózsa Farkas, Peter Peri és Szántó András a tagjai annak a magas szaktekintéllyel rendelkező nemzetközi zsűrinek, mely a külföldön élő és alkotó, magyar gyökerekkel rendelkező művészeket kutatták fel, hogy egy alkotásukkal vegyenek részt az aukción.
  • A hazai művészek műveit egy 5 tagú zsűri választotta ki, melynek tagjai: Pados Gábor, Valkó Margit, Pőcze Attila, Einspach Gábor és Hegedüs Orsolya.
  • Néhány éve útjára indult kezdeményezésünk, mely szerint fiatal, tehetséges, ám még kevésbé ismert művészek számára teremtettünk bemutatkozási lehetőséget aukciónkon, 2018-ban is folytatódik és nagy izgalommal várjuk az idei pályázatokat. Ez alkalommal a 10 legjobb művet egy 3 főből álló zsűri választja ki, melynek tagjai: Spengler Katalin, Székely Katalin és Sasvári Edit.

 

A körülbelül 90 alkotást magába foglaló aukciós anyagból egy fantasztikus kiállítás készül minden évben a Kiscelli Múzeum szoborcsarnokában, az árverést pedig a kezdetektől Winkler Nóra vezeti a Kieselbach Galéria munkatársainak szakmai felügyelete mellett. Az árverést megelőzően tárlatvezetést szervezünk a kalapács alá kerülő művek megismerésére.

Az aukció budapesti kísérőrendezvénye, melyre magyar és külföldi művészeken túl galériavezetők, gyűjtők és kurátorok kapnak meghívást a Bátor Tábor szervezésében, lehetőséget teremtett arra, hogy kötetlen keretek között ismerkedhessenek a kortárs magyar képzőművészet szcénájával, mely így szép lassan bekerül Európa vérkeringésébe. Fiatal, feltörekvő művészek számára kiírt pályázatunk is azt a célt szolgálja, hogy a még kevésbé ismert, de nagy jövő előtt álló tehetségek is megmérettethessenek a nemzetközi porondon.

Az aukción felvonuló hazai alkotók közül egyre többen a világ legjelentősebb műkereskedelmi központjaiban is megállják a helyüket és viszont – nemzetközi vezető galériák kortárs művészei mutathatják meg magukat a magyar közönség előtt, közülük jó néhányan magyar gyökerekkel rendelkeznek.